VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Schijnveilige obligaties

Geplaatst op: 20-07-2017, 10:53:02

Onze toezichthouder AFM wil niet dat consumenten worden misleid met advertenties waarbij beleggingsproducten als veilig alternatief voor sparen worden gepresenteerd.

Door de lage rentestand en de almaar stijgende beurskoersen begint het inmiddels bij heel wat consumenten behoorlijk te jeuken. De AEX is in de laatste 12 maanden 15 % hoger, de spaarrekening uiteraard niet. Met dit rendement verdubbelt je geld iedere vijf jaar. Dat willen we allemaal, maar dan het liefst zonder risico. En dat weten de productontwikkelaars en marketeers ook.

Risicoloos?

Wat mij betreft is er maar één gouden vraag die je altijd moet stellen. Waarom biedt iemand een fantastische risicoloze belegging aan ons aan? Als die belegging zo geweldig is, dan ga je dat toch niet met vreemden delen? Dan stap je naar de bank. Leen je een miljard euro tegen 4 % en pak je zelf toch die 8 %!

Als je belegging echt zo goed is hoef je toch geen zendtijd te kopen om je belegging in een prietpraat programma op televisie aan te prijzen. Kun je beter nog even uitslapen en dromen van je theoretische rijkdom. Blijf je slapend rijk.

AFM

De AFM stoort zich terecht aan het vergelijk van risicovolle beleggingen met de veilige maar saaie spaarrekeningen. Ze worden in één advertentie naast elkaar getoond. Alsof je een kluns bent wanneer je genoegen neemt met een spaarrekening. Dat vastgoed cv’s, films, bomen en andere tropische slimmigheden risico’s bevatten dat hebben we inmiddels wel geleerd. Soms ging het goed, vaak viel het achteraf tegen.

Dan die schijnveilige obligatie. Die schaar ik momenteel ook onder de risicovollere beleggingen. Maak je riemen maar vast als straks de rente stijgt en je een langer lopende obligatie bezit. Je bezitting daalt met gemak met dubbele cijfers per jaar. Dat is helemaal geen probleem als je tot de einddatum kunt blijven zitten, maar wel een probleem als je niet in obligaties maar in een obligatiebeleggingsfonds hebt belegd. Zo’n fonds is namelijk geen obligatie maar een aandeel dat in obligaties belegt. Dit fonds heeft geen einddatum. Dus dit koersverlies maak je niet meer goed en dat doet zeer. Zeker als je niet bewust voor dit koersrisico hebt gekozen. Maar links of rechtsom, risico en rendement gaan altijd hand in hand.

Gebaseerd op teleurstellingen uit het verleden speurt onze AFM de markt af om haar schapen te behoeden voor nieuwe misstappen. Want veel beloven en weinig geven doet een dwaas in vreugde leven.

Bron: column van Wilfred Mooij FFP op www.dft.nl van 19 juli 2017

Vorige pagina